Hoezo alvleesklierproblemen?

Bij welke ziekten komt een verminderde alvleesklierfunctie voor?

De belangrijkste ziektebeelden waarbij de verminderde werking van de alvleesklier kan optreden, zijn:

Chronische pancreatitis

*Chronische pancreatitis is hetzelfde als een chronische alvleesklierontsteking.

Chronische pancreatitis is een ernstige aandoening waarbij de alvleesklier in wisselende mate ontstoken is, waardoor onherstelbare schade aan de alvleesklier ontstaat.

Klik en lees meer over chronische pancreatitis

Cystische fibrose

*Cystische fibrose is ook bekend als taaislijmziekte.

Cystische fibrose* is een erfelijke aandoening die, vooralsnog, niet te genezen is. De afwijking veroorzaakt ophoping van uitzonderlijk dik en taai slijm in allerlei organen. Voor meer informatie over deze aandoening, verwijzen wij u naar de patiëntenorganisatie www.ncfs.nl.

Alvleesklierkanker

*Alvleesklierkanker wordt ook wel pancreascarcinoom genoemd.

Alvleesklierkanker is een levensbedreigende aandoening. Een kwaadaardige tumor in de alvleesklier kan leiden tot een gestoorde vetvertering. Het gezwel bevindt zich vaak in de kop van de alvleesklier waardoor de afvoerbuis wordt afgesloten. De behandeling van alvleesklierkanker is een behandeling op maat en is complex. Als u vragen heeft over uw ziekte en/of de behandeling, vraag dit dan aan uw behandelend arts.

Klik en lees hoe een verminderde werking van de alvleesklier wordt vastgesteld

Vetbalans

Met behulp van de vetbalans wordt vastgesteld of er sprake is van een verminderde werking van de alvleesklier. Met deze test wordt bepaald hoeveel vet uit de voeding is opgenomen. Wanneer van de ingenomen hoeveelheid vet meer dan 7% wordt uitgescheiden via de ontlasting, is de opname van vetten gestoord.

Elastase bepaling

In een portie ontlasting wordt de hoeveelheid elastase gemeten. Elastase is een alvleesklier-enzym. Alvleesklier-enzymen splitsen voedingsstoffen in kleinere eenheden zodat ze kunnen worden opgenomen vanuit het maag-darmkanaal in de bloedbaan. Normaal is per gram ontlasting meer dan 200 microgram elastase aanwezig. Als er een lagere waarde wordt gemeten, betekent dit een verminderde werking van de alvleesklier.