Klachten

U eet genoeg, toch valt u af

Hoewel u goed op uw voeding let en voldoende eet, ervaart u toch aanhoudende lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen zijn: gewichtsverlies, te weinig energie hebben en vetontlasting.

Wanneer uw alvleesklier te weinig alvleesklier-enzymen afgeeft aan de 12-vingerige darm, kunnen belangrijke voedingsstoffen niet door het lichaam worden opgenomen. Vooral de vetten blijven onverteerd en worden dan onverwerkt weer uitgepoept.

*Exocriene pancreas insuf-ficiëntie wordt vaak afgekort naar EPI.

Wanneer de vetten niet worden opgenomen, vermagert u, ondanks dat u voldoende eet, en zult u zich vaak zwak voelen. Dit wordt exocriene pancreasinsufficiëntie* genoemd.

Klachten bij een verminderde alvleesklierfunctie zijn:

- Gewichtsverlies;

- Vette en plakkerige ontlasting/vetontlasting;

*Steatorroe spreekt u uit als ste•a•to•reu en betekent vette diarree.

Het onverteerde vet dat in de darmen achterblijft, zorgt voor een vette diarree, ook wel steatorroe* genoemd. Er is dan sprake van grote hoeveelheden, brijige ontlasting, die vaak moeilijk wegspoelbaar is. Soms worden er ook wel eens vetdruppeltjes gezien die op het water in het toilet blijven drijven.

- Sterk riekende ontlasting;

- Een bolle, opgeblazen buik;

- Buikkrampen;

- Meer dan normale winderigheid;

- Vermoeidheid.

*Wanneer het vet uit voedings-stoffen niet goed opgenomen wordt, heet dat vetmalabsorptie.

Deze klachten komen voornamelijk door een tekort aan het enzym lipase. Een tekort aan lipase resulteert in slechte opname van vet*.