Wat zijn alvleesklier-enzymen

Enzymen

Enzymen zijn eiwitten die door uw lichaam zelf worden aangemaakt. Een enzym regelt en versnelt een chemische reactie in of buiten een lichaamscel. Zonder enzymen is geen leven mogelijk.

Alvleesklier-enzymen

Een alvleesklier-enzym is een eiwit, dat de spijsvertering in uw lichaam mogelijk maakt. Deze enzymen worden uitgescheiden door de alvleesklier en komen via een afvoerbuisje vrij in de 12-vingerige darm. Alvleesklier-enzymen werken als schaartjes, die het vet in stukjes knippen. Deze stukjes kunnen via de darmwand worden opgenomen. Alvleesklier-enzymen werken niet via opname door de bloedbaan.

Klik en bekijk de 12-vingerige darm

Alvleesklier-enzymen zijn nodig voor de vertering van voedsel, vooral voor de vertering van vet. Zonder deze alvlees-enzymen is een goede spijsvertering niet mogelijk.

Belangrijkste enzymen voor de spijsvertering

- lipase: voor de vertering van vetten
- amylase: voor de vertering van suikers/koolhydraten
- proteasen: voor de vertering van eiwitten

Waarom krijgt u alvleesklier-enzymen?

Omdat uw alvleesklier een verminderde werking heeft, heeft u alvleesklier-enzymen voorgeschreven gekregen. Zo krijgt u toch de alvleesklier-enzymen die u dagelijks nodig heeft. Op recept verkrijgbare alvleesklier-enzymen bootsen de exocriene functie van de alvleesklier na. Hiermee wordt de normale situatie weer tot stand gebracht.